Białko przyszłości może pochodzić z mikrobów

mikroby
Troska o środowisko doprowadziła do powstania nowych gałęzi przemysłu, które koncentrują się na ekologicznych alternatywach dla tradycyjnych upraw i hodowli zwierząt, w tym „mięsa” pochodzenia roślinnego. Ponieważ przemysł produktów mięsnych na bazie roślin staje się wszechobecny, naukowcy nadal badają potencjalne nowe sposoby karmienia rosnącej populacji świata… a mikroorganizmy mogą odgrywać ważną rolę.

Mikroorganizmy są niezbędne dla ludzkiego zdrowia i od dawna przyczyniają się do naszego zaopatrzenia w żywność. Wiele powszechnie sfermentowanych produktów spożywczych, takich jak ser i piwo, jest wytwarzanych przez pożyteczne mikroorganizmy. Same mikroorganizmy mogą wytwarzać białka i inne składniki odżywcze, które pewnego dnia mogą stać się podstawą ludzkiej diety.

Naukowcy z Uniwersytetu w Getyndze zbadali tę możliwość i opublikowali wyniki w nowym badaniu przedstawionym na PNAS. Zdaniem zespołu panele słoneczne mają zasadnicze znaczenie dla zwiększenia wydajności i przyjazności dla środowiska białek drobnoustrojów, prowadząc do zrównoważonego i nieszkodliwego sposobu nakarmienia światowej populacji.

Badanie to obejmowało stworzenie wielkoskalowych modeli obiektów drobnoustrojów, które produkują białka. Modele te zawierają obiekty, które wykorzystywały powietrze, wodę, składniki odżywcze i energię słoneczną do odżywiania mikroorganizmów. Mikroorganizmy są gromadzone i przekształcane w białka bogate w składniki odżywcze, które można spożywać.

Wiele strategii wzrostu i mikroorganizmów zostało ocenionych i porównanych z najbardziej produktywną uprawą soi. W porównaniu z soją badanie wykazało, że 1 kg białka produkowanego przez mikroorganizmy wymaga jedynie 10% masy lądowej, przy jednoczesnym zminimalizowaniu ilości potrzebnego nawozu i wody…

Według naukowców Badania pokazują, że można również wytwarzać białka drobnoustrojów w chłodnym, słonecznym klimacie północnym. Oznacza to, że przedmioty te można znaleźć w miejscach, w których nie można uprawiać tradycyjnych roślin, np. na środku pustyni.

Według Doriana Legera, pierwszego autora badania, białko drobnoustrojów zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, minerały i witaminy niezbędne dla dobrego zdrowia. To sprawia, że ​​białko drobnoustrojowe jest źródłem wysokiej jakości białka, które można wytwarzać i zbierać w wielu miejscach, jednocześnie chroniąc środowisko.

Dodaj komentarz